PsihoFam

PsihoFam

PsihoFam

PsihoFam

0751 804 977

l

   Str. Vanatori, nr. 24C

   Sebeș, Alba

Sâmbătă: 09:00 - 15:00

Luni - Vineri: 08:00 - 20:00   

Program:

TELEFON

PsihoFam            Articole           Anxietatea socială

Programare online

  psihofam@yahoo.com

  0751 804 977

  Str. Vanatori, nr. 24C 

  Sebeș, Alba

Politica de confidențialitate

  Str. Vanatori, nr. 24C 

  Sebeș, Alba

PsihoFam oferă servicii dedicate sănătății mentale atât în rândul copiilor, cât și al adulților.

Localizare

TELEFON

Email

l

l

Contact 

  0751 804 977

  psihofam@yahoo.com

PsihoFam

Politica de cookies

13 martie 2023

Anxietatea socială

   Frică sau anxietate?


     Atunci când vorbim despre anxietate ne referim la acea frică intensă care ne însoțește o perioadă lungă de timp și care ne afectează funcționalitatea de zi cu zi. Această frică poate lua diferite forme. Spre exemplu, anxietatea de separare apare adesea în cazul copiilor care nu doresc să se desprindă de mama lor sau suferă profund când aceasta trebuie să plece de lângă ei. Fobiile sunt și ele un tip de anxietate și se exprimă prin frica de paianjeni, frica de înălțime, frica de doctori etc. Anxietatea socială este acel tipar care se referă la frica de a fi evaluat negativ de către ceilalți, dar mai putem vorbi și despre o anxietate generalizată care prezintă o frică pe mai multe planuri.

 

     Cu toate acestea, este esențial să învățăm să facem diferența între frica obișnuită și anxietate pentru că nu orice emoție negativă sau orice frică poate însemna anxietate. Frica este un sentimente normal și ne protejează în fața unui pericol, deci uneori este benefică și ne face mai responsabili, însă poate deveni problematică dacă nu este menținută la o limită normală și suportabilă.

 

 

   Ce presupune anxietatea socială?

 

     Fiind denumită și fobie socială, anxietatea socială este o formă de anxietate care se manifestă prin teama persoanei de a fi judecată sau evaluată negativ de către oamenii cu care interacționează. Această fobie o face să se simtă inferioară, rușinată, iar uneori chiar și umilită.

 

 

   Anxietatea socială apare...

 

     De regulă, aceasta debutează în perioada adolescenței sau la începutul vârstei adulte. Se întâmplă în această perioadă deoarece acum apar majoritatea schimbărilor majore în viața oricărui individ: se formează relațiile romantice, apare treptat desprinderea de părinți, iar nevoia de evoluție și de reușită sunt tot mai accentuate. În același timp, apare primul loc de muncă, primul interviu, dar și foarte multe persoane noi cu impact emoțional puternic pentru individ.

 

 

   Care sunt factorii care o influențează?

 

     Atunci când vorbim despre orice problemă emoțională trebuie să luăm în calcul cel puțin doi factori: genetici și de mediu. Factorii genetici sunt aceia pe care îi moștenim de la părinții noștri, Spre exemplu, există un risc de 2-3 ori mai mare ca un copil să dezvolte anxietate socială atunci când alți membrii ai familiei au avut simptome specifice. Pe de altă parte, evenimentele din viața fiecăruia sunt prezentate de factorii de mediu. Aici pot fi incluse și acele evneimente critice din copilărie în care copoilul a avut parte de un eveniment stresant (tachinat sau agresat de către colegi, abandonat de familie, violență, abuzuri fizice etc), dar și evenimentele care au avut loc mai târziu, dar au avut un impact crescut (mediul tensionat de la locul de muncăm relații problematice etc).

 


   Simptomele anxietății sociale sunt...

 

     - simptome emoționale: îngrijorarea de a fi umilit, frica de a interacționa cu străinii, teama de a fi perceput greșit;

     - simptome comportamentale: retragere socială, evitarea situațiilor de vorbit în public, amânarea sunatului/vorbitului cu persoane mai puțin cunoscute;

     - somptome fizice: transpirație, dureri în zona pieptului, palpitații, tremur, stomac deranjat, senzație de greață, amețeli, tensiune musculară.

 

 

   Complicații ale anxietății sociale...

 

     Odată instalată anxietatea socială, o mare parte din activitățile obișnuite ale persoanei suferă modificări sau chiar dispar. Spre exemplu, principalul aspect afectat este stima de sine. Aceasta scade foarte mult, iar persoana în cauză nu mai are încredere în ea, simte că nu este capabilă să ducă la bun sfârșit activități ce până acum le rezolva fără nicio problemă. Astfel, devine foarte sensibilă la critică și ajunge la izolare socială. Cu toate acestea, se poate ajunge la alte probleme de natură psihologică mult mai grave cum ar fi dependențele de alcool, droguri, jocuri video sau chiar tentativă de suicid, persoana nemaivăzând nicio scăpare.

 

 

   Când ar trebui să consultați un specialist?

 

     Anxietatea, indiferent de tipul acesteia, perturbă viața individului și provoacă stres sever care afectează activitățile zilnice obișnuite. Este nevoie să se ceată părerea unui specialist atunci când persoana se simte depășită de situație, când activitățile obișnuite nu mai pot fi afectate cu aceeași ușurință, când cei apropiați observă o modificare în comportamentul persoanei în cauză, când se preferă retragerea socială sau oricând persoana se simte incapabilă să depășească perioada stresantă.

     În aceste situații, specialistul va examina atât starea fizică a persoanei, pentru a elimina posibilele probleme de această natură, cât și starea psihologică prin comunicarea activă cu solicitantul și aplicarea de teste specifice pentru ca diagnosticul să poată fi susținut.

 

 

   Tratarea anxietății sociale

 

     Există două modalități de tratament în cazul anxietății sociale: medicația și psihoterapia. Acestea pot fi utilizate atât împreună, cât și separat, dar tot timpul la indicațiile specialistului. Psihoterapia este efectuată de către un psihoterapeut și presupune educarea beneficiarului în recunoașterea emoțiilor, a gândurilor și a comportamentelor problematice, pentru ca mai apoi să fie capabil să-și dezvolte abilitățile necesare pentru recâștigarea încrederii în sine în diverse situații și, implicit, reintegrarea ân mediul social. Ședințele de psihoterapie sunt recomandate a fi făcute la intervale relativ scurte de timp, mai ales în prima perioadă după diagnosticare (1/săptămână), dar pe parcurs pot avea loc la o perioadă mai lungă de timp (1-2/lună). Medicația este a doua componentă a tratamentului și aceasta trebuie să fie prescrisă de către medicul psihiatru, având ca scop reducerea simptomelor asociate cu anxietatea socială. Pentru a reduce riscul de reacții adverse, medicul poate prescrie un tratament în doza mică și abia apoi să crească treptat doza. 

 

     Indiferent că vorbim despre psihoterapie sau medicație, progresele se vor observa pe parcursul mai multor săptămâni sau luni. Atunci când simptomele încep să se amelioreze, tratamentul poate fi redus cantitativ sau chiar retras complet, însă pentru unele persoane poate fi nevoie un tratament continuu, pentru a preveni recidiva. Pentru a profita din plin de beneficiile tratamentului, respectați medicația și ședințele de psihoterapie indicate de specialist și discutați cu acesta despre modificările stării dumneavostră de sănătate.

 

 

     Chiar dacă problemele cu care se confruntă o persoană pot varia, este esențial să se ceară ajutorul unui specialist. Cu cât intervenția este aplicată mai din timp, cu atât simpromele se vor ameliora mai repede, iar beneficiile vor fi majore.