PsihoFam

PsihoFam

PsihoFam

0751 804 977

l

   Str. Vanatori, nr. 24C

   Sebeș, Alba

Sâmbătă: 09:00 - 15:00

Luni - Vineri: 08:00 - 20:00   

Program:

TELEFON

PsihoFam            Articole           Atacul de panică

Programare online

  psihofam@yahoo.com

  0751 804 977

  Str. Vanatori, nr. 24C 

  Sebeș, Alba

Politica de confidențialitate

  Str. Vanatori, nr. 24C 

  Sebeș, Alba

PsihoFam oferă servicii dedicate sănătății mentale atât în rândul copiilor, cât și al adulților.

Localizare

TELEFON

Email

l

l

Contact 

  0751 804 977

  psihofam@yahoo.com

PsihoFam

Politica de cookies

PsihoFam

09 decembrie 2022

Atacul de panică

     Specialiștii consideră că este vorba despre un atac de panică atunci când o persoană simte brust o frică intensă și o lipsă de control asupra propriului corp.

 

     Pentru a fi mai bine înțeleși, vom prezenta pe pași ce se petrece atunci când experimentăm un atac de panică.

 

     Declanșatori situațional - atacul de panică apare în situații neașteptate și blochează persoană, adică aceasta nu se mai simte capabilă să ducă la bun sfârșit activitatea prezentă. Există dovezi că atacurile de panică pot fi predispuse genetic, adică moștenite de la persoanele din familie; însă, de cele mai multe ori acestea sunt declanșate de expunerea la stresul prelungit sau chiar oboseală. Creierul nostru reține anumiți stimuli din mediu ca fiind periculoși (spre exemplu un sunet puternic, mirosul de fum, o persoană specifică), iar în momentul în care detectează aceste lucruri în mediu, se activează senzațiile somatice.

     Și aici intervine al doilea punct important care de fapt arată ceea ce înseamnă un atac de panică, adică activarea fiziologică. Aceasta ia forma mai multor modificări ale corpului, printre care cele mai dese fiind:

 

     -tahicardia: inima bate mult mai repede, apar palpitațiile

     -transpirația abundentă împreună 

     -tremurat, frisoane, amorțeală sau furnicături

     -senzația de sufocare sau senzația lipsei de aer

     -senzația de nod în gât

     -apăsare sau o durere la nivelul pieptului

     -senzație de greață sau disconfort abdominal

     -amețeală, senzație de dezechilibru, leșin

 

     Odată cu apariția acestor simptome, persoana resimte că ceva se petrece cu corpul său și se concentrează în mod excesiv asupra acestor senzații. În timp ce analizează senzațiile exagerate, percepe situația ca fiind extrem de periculoasă, catastrofică și simte că existența îi este amenințată.

     Atacul de panică în sine nu are o durată lungă de timp (10-30 min), însă odată experimentat, ființa ajunge să aibă o teamă de a suferi din nou un alt atac de panică. Care de fapt, este o teamă de a suporta din nou reacțiile acelea neobișnuite, și nu frica în sine de situația specifică. Și așa apare căutarea intensă a siguranței. Ajungi să eviți tot mai multe locuri, lucruri, persoane care au fost prezente în momentul atacului precedent. Deși încearcă să controleze tot ce se întâmplă în jurul său, nu poate percepe un control total pentru că unele situații nu depind de noi, și așa ajunge să resimtă o anxietate. Anxietate care este diferită de un atac de panică din punct de vedere calitativ. Am spus anterior că atacurile de panică durează o perioadă mai scurtă de timp și are legătură cu prezentul și cu ceea ce se resimte atunci, în timp ce anxietatea se preocupă cu viitorul și cu frica de a nu retrăi anumite neplăceri.

     Din păcate aceste atacuri de panică apar pe neașteptate și nu țin neapărat de noi, însă dacă vrem să reducem substanțial apariția acestora, putem să încercăm să reducem stresul din viața noastră, oboseala și să abordăm o viață cât mai liniștită și sănătoasă.

Totusi, când atacul de panică a apărut, specialiștii CBT tratează problema pe trei planuri în următoarea ordine: neurobiologic (adică produce o senzație de relaxare), cognitiv (corectează gândirea negativă) și mai apoi comportamentl (expunere la situația stresantă).

 

Dacă treci printr-o astfel de situație și nu reușești să ajungi la un echilibru, cere ajutorul unui specialist și ai șansa să depășești corect o astfel de situație.