Adolescent

Copil

neglijarea rolului de partener în favoarea celui de părinte

conflictul familie-carieră

comunicarea deficitară

Solicită o programare!

Terapia cognitiv-comportamentală este una dintre cele mai utilizate forme de terapie, datorită rezultatelor pozitive avute în cazul problemelor emoționale și comportamentale pe care le pot experimenta oamenii.

 
Principiul de bază al terapiei pornește de la faptul că modalitățile în care o persoană se comportă sunt determinate, în primul rând, de felul în care interpretează situațiile imediate.
 
Specialiștii sunt de părere că problemele cu care se confruntă oamenii apar din cauza sensului pe care aceștia îl dau evenimentelor trăite. În plus, gândurile negative vor afecta comportamentul și nivelul de încredere unei persoane în anumite situații.
 

Terapia cognitiv-comportamentală

Stabilirea unui plan de acțiune pentru realizarea obiectivelor deja selectate.

Pentru ca o reușită să poată fi obținută este necesar să se stabilească obiectivele procesului terapeutic. Acestea se pot modifica sau relua pe parcurs în funcție de evoluție.

Procesul terapeutic

Conturare obiective

5

4

3

2

1

Cunoaștere

Emoțiile actuale au un impact crescut asupra stării generale, de aceea este important să se discute despre ceea ce simte fiecare client în parte, dar și față unul de altul.

Specialistul va discuta despre contractul de confidențialitate și ce presupune respectarea acestuia, precum și despre limitele legale.

Etapa de cunoaștere este esențială atât pentru clienți, cât și pentru specialist. Rolul acesteia este de a înțelege situația problematică, de a descoperi așteptările precum și implicațiile fiecăruia.

Explorare

Confidențialitate

Cum va decurge prima ședință?

identificarea etapei și a trăsăturilor specifice vârstei copilului

pregătirea psihică pentru evenimente importante (naștere, căsătorie...)

stabilirea unei relații sănătoase părinte-copil

dezvoltarea stimei de sine

dezvoltarea empatiei și a ascultării active

identificare și soluționarea problemelor

comunicare eficientă cu partenerul

Care sunt beneficiile psihoterapiei de familie?

stima de sine scăzută

probleme comportamentale

probleme maritale

abuzuri

anxietatea

dependența

Ce tratează psihoterapia de familie?

rolul de părinte interferează cu cariera

lipsa aprecierii, înțelegerii din partea celuilalt

perioade de crize (îmbolnăvire, adicții)

neînțelegeri între părinți și/sau copii

comunicare deficitară între membrii

Când se apelează la psihoterapie de familie?

Psihoterapia de familie ajută membrii să recunoască, să rezolve conflictele și să-și imbunătătească relația. În plus, atunci când este vorba și de copii, terapia de familie este potrivită pentru diminuarea tensiunilor și crearea unei relații armonioase. 

Această formă de terapie urmărește reducerea stresului și a conflictului prin îmbunătățirea sistemelor de interacțiune dintre membrii familiei. Terapia de grup este o formă de psihoterapie care implică un terapeut, ce lucrează cu mai mulți oameni în același timp, formând un cadru sigur, unde pacienții pot vorbi despre problemele ce îi afecteaza.

gestionarea unei aventuri sau a infidelității

Psihoterapie de familie