Psihoterapie adolescenți

 Adolescent

Copil

probleme de ordin sexual

dispute de familie

tulburări alimentare

depresia

Solicită o programare!

Terapia cognitiv-comportamentală este una dintre cele mai utilizate forme de terapie, datorită rezultatelor pozitive avute în cazul problemelor emoționale și comportamentale pe care le pot experimenta oamenii.

fobii

 
Principiul de bază al terapiei pornește de la faptul că modalitățile în care o persoană se comportă sunt determinate, în primul rând, de felul în care interpretează situațiile imediate.
 
Specialiștii sunt de părere că problemele cu care se confruntă oamenii apar din cauza sensului pe care aceștia îl dau evenimentelor trăite. În plus, gândurile negative vor afecta comportamentul și nivelul de încredere unei persoane în anumite situații.
 

probleme comportamentale

abuzuri

dependențe

instabilitate emoțională

stimă de sine scăzută

anxietate

menținerea relațiilor sănătoase

creșterea stimei de sine

integrarea în mediul social

Stabilirea unui plan de acțiune pentru realizarea obiectivelor deja selectate.

Pentru ca o reușită să poată fi obținută este necesar să se stabilească obiectivele procesului terapeutic. Acestea se pot modifica sau relua pe parcurs în funcție de evoluție.

Procesul terapeutic

Conturare obiective

5

4

3

2

1

Cunoaștere

Emoțiile actuale au un impact crescut asupra stării generale, de aceea este important să se discute despre ceea ce simte adolescentul în momentul sosirii în cabinet.

Specialistul va discuta despre contractul de confidențialitate și ce presupune respectarea acestuia, precum și despre limitele legale.

Etapa de cunoaștere este esențială atât pentru adolescent, cât și pentru specialist. Rolul acesteia este de a înțelege situația problematică, de a descoperi așteptările precum și implicațiile. Este obligatoriu ca în momentul inițial minorul să se prezinte alături de reprezentantul său legal.

Acest tip de psihoterapie se concentrează pe lucrul individual și obiectivele personale ale adolescentului, care pot ține de dezvoltarea personală sau de confruntarea cu anumite probleme. Scopul principal al psihoterapiei este acela de a-l ajuta să elimine sau să controleze simptomele sau tiparele de gândire care-l împiedică să se bucure de oportunitățile perioadei.

Când se apelează la psihoterapie individuală pentru un adolescent?

părinții trec printr-o perioadă de separare sau divorț

 probleme în relațiile cu cei apropiați

este afectat randamentul în activitățile școlare, sociale 

este prezentă tristețea în majoritatea timpului

victima unui abuz sexual sau de altă natură

apare o criză existențială

pierderea unei persoane dragi

atacuri de panică

Explorare

Confidențialitate

Care sunt beneficiile psihoterapiei?

Ce tratează psihoterapia?

Psihoterapia

cognitiv-comportamentală

Cum va decurge prima ședință?

diminuarea/eliminarea simptomatologiei